Бившия футболист Георги Семерджиев, причинил смъртта на две млади жени при зловещата катастрофа

...
Бившия футболист Георги Семерджиев, причинил смъртта на две млади жени при зловещата катастрофа
Коментари Харесай

Семерджиев - свидетел на прокуратурата по мащабно дело за наркотрафик. Има ли чадър над него? И още неудобни въпроси

Бившия футболист  Георги Семерджиев , причинил гибелта на две млади жени при злокобната злополука в София, фактически е бил  очевидец по дело за наркоразпространение , само че това никога не го е поставяло в някакво привилегировано състояние, съобщи вътрешният министър в оставка  Бойко Рашков . В четвъртък той даде конференция дружно с премиера в оставка  Кирил Петков,  на която описа по какъв начин полицайка е била в колата на Семерджиев по време на злополуката и му е помогнала да се укрие преди да бъде задържат на идващия ден.

Междувременно  Антикорупционният фонд  (АКФ) съобщи, че изпраща за инспекция в дирекция " Вътрешна сигурност " на Министерство на вътрешните работи информацията за задържане и стартиране на Георги Семерджиев. Според няколко публични източници като Столична дирекция на вътрешните работи – Пътна полиция и Национална следствена работа,  макар че е бил разгласен за търсене, Семерджиев е бил арестуван и след това освобождаван от полицейски патрули на територията на Столична дирекция на вътрешните работи .

Съмненията са за чадър на Семерджиев по отношение на неговия статус на  свидетел по едно от основните каузи за наркотрафик - това против посочения за наркобос Радмил Ранов – " Ради Ланеца " . Информацията за свидетелския статус на Семерджиев беше изнесена през вчерашния ден от проверяващия публицист Димитър Стоянов, който цитира свои източници.

АКФ удостоверява от свои източници, че  Семерджиев е бил очевидец и е давал показания  на досъдебната фаза по наказателното произвеждане по прокурорска кореспонденция № 53/2017 година по разказа на Специализираната прокуратура, досъдебно произвеждане № 1/2018 година по разказа на ГДБОП – Министерство на вътрешните работи, против проведена незаконна група за разпространяване на наркотични субстанции. Групата се състои от 40 участници и 4-ма ръководители, измежду които и Ранов.  Обвинителният акт по делото е направен на 23 март 2020 година и сега се гледа пред Специализирания углавен съд .

Фактът, че Семерджиев е очевидец по такова основно произвеждане на Специализирана прокуратура, самичък по себе си води до несъмнения извод, че е  повече от добре прочут на управляващите . В тази светлина така и така притеснителните известни до момента условия към личността му стават още по-притеснителни: безуспешно разгласен за общодържавно търсене по друго дело, само че пък открит незабавно в деня след произшествието; преди единствено по-малко от месец спрян от чиновници на Министерство на вътрешните работи след приложимост на наркотични субстанции, при което единствено е отнето свидетелството му за правоуправление; карал автомобила си по централни столични булеварди с включени сигнални лампи.
 Всичко това буди доста съществени подозрения за  хипотетична защита, която би могла да бъде обяснена и със свидетелстването му против въпросната група . Дали това е по този начин, все още може фактически единствено да се спекулира. Именно поради сериозните подозрения към статуса на лицето, призоваваме прокуратурата и Министерство на вътрешните работи към оптималната бистрота, настояха от АКФ в четвъртък.
Опровержението на прокуратурата като " виновен негонен бяга "

Ден по-рано прокуратурата отхвърли арестуваният за тежката злополука Семерджиев да е бил " предпазен очевидец ". Интересното в тази ситуация, че  прокуратурата опроверга нещо, което към оня миг не е твърдяно публично от никого . На това обърна внимание Министерство на вътрешните работи, защото формалното съображение за разпратеното до медиите опровергаване на прокуратурата е във връзка чуването на вътрешния министър Бойко Рашков в отрасловата парламентарна комисия.

От Министерство на вътрешните работи обаче на собствен ред показват други случаи, в които прокуратурата разпорежда на полицията на охраняват очевидци с престъпно минало и това коства много скъпо на данъкоплатците.

" На чуване през вчерашния ден в парламентарната комисия вътрешният министър Бойко Рашков не е споменавал, че лицето, предизвикало злополуката ( Георги Семерджиев -б.р.), е предпазен очевидец с обезпечена защита от прокуратурата. От публикуваното известие пораждат редица въпроси. Изказването на министъра на вътрешните работи беше към 17 часа пред депутатите. Защо прокуратурата реагира на несъществуващо изявление и упреква в неистина министъра на вътрешните работи за нещо, което той не е казвал?

Как за по-малко от 1 час в извънработно време прокуратурата съумя да ревизира във всички прокуратури в страната дали хипотетичният причинител на злополуката е очевидец или не? Това не би трябвало ли да го знае единствено съответният наблюдаващ прокурор?  Това реакция на " виновен негонен бяга " ли е от страна на държавното обвиняване ?, пита Министерство на вътрешните работи.

Въпроси за защитата на различен прокурорски очевидец с престъпно минало

" По време на чуването в Народното събрание категорично беше конкретизирано от министър Рашков, че има  други случаи, в които прокуратурата разпорежда на Министерство на вътрешните работи да охранява очевидци, които са осъждани и с престъпно минало.  Беше показан образец за подобен случай, при който  с поредност от постановления на прокурори от Специализираната прокуратура се охранява очевидец с 21 присъди и с десетки регистрации . На същия през годините обратно са издавани позволения за владение на огнестрелно оръжие, макар богатото му досие.  Лицето се употребява от прокуратурата за " дежурен " очевидец по редица каузи, множеството от тях не завършили и досега .

Въпросното лице е очевидец по досъдебни производства като побоя на публицист от в. " 24 часа ", по дело за ликвидиране, по дело за машинация и други. Лицето е осъждано 21 пъти за осъществени закононарушения от общ темперамент. По време на защитата му лицето се отклонява от указаните ограничения, п осещава нощни заведения и нощни питейни заведения, пътува за празници в прилежащи страни и прави доста други нарушавания на разпоредбите за защита .

За всички тези дейности чиновниците на  Министерство на вътрешните работи са изготвяли докладни мемоари, които са докладвани на съответните прокурори . Въпреки това  защитата му не е анулирана .

До 13.04.2022 година за защитата на това лице Министерство на вътрешните работи е похарчило 397 296 лв. . Служебните патрули, охранявали този значим за прокуратурата очевидец, са изразходили  4680 литра гориво . Възникват доста въпроси:

-Колко значим е този осъждан 21 пъти очевидец за прокуратурата? -

-Познава ли се персонално с основния прокурор Иван Гешев този очевидец?

-Ползван ли е този очевидец за поръчкови каузи, формирани от прокуратурата, свързани със закани за убийства на някогашен министър председател и основен прокурор?

-Давал ли е подправени сведения на някогашния шеф на " Вътрешна сигурност " - Министерство на вътрешните работи и сегашен прокурорски асистент във ВКП под формата на непринуден заявител, поискал анонимност?

Има и доста други въпроси, на които чакаме отговори от Прокуратурата на Република България ", показва в умозаключение Министерство на вътрешните работи.
Източник: Mediapool
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР